Vzácný lotos…

Pro lékaře z ayurvedické medicíny, jejíž historie sahá až 3000 let zpátky, je lotos neuvěřitelně důležitý. Rozsáhlé léčebné vlastnosti spolu s mohutnou duchovní symbolikou činí z lotosu silnou rostlinu ve východní medicíně.

Lotosový květ symbolizuje věčnost, čistotu a božskou podstatu. Není divu, že v hindském bájesloví je zobrazeno mnoho božstev, které sedí na otevřeném květu této rostliny.

Zklidňující, zvlhčující a chladící vlastnosti rostliny umožňují použití v kosmetickém průmyslu k výrobě esenciálního oleje, zejména pro hojení a zlepšení struktury pokožky.

Obnova. Stejně jako třeba ibišek, lotosové květy obsahují přírodní alfa-hydroxykyseliny, které odlupují horní vrstvu pokožky, podporují její obnovu, poskytují mladý, zářící vzhled. Proteinové komponenty umožňují “opravit” buňky pokožky, obnovit elasticitu a odolnost pokožky.

Stimulace průtoku krve pomocí kosmetiky na bázi květinových okvětních lístků osvěžuje a oživuje barvu pleti, proto produkty s lotosem jsou ideální pro ranní čištění.

Lotos se taktéž používá při výrobě parfémů, vonných mýdel a dalších přírodních detergentů.

Použití

Ayurveda říká, že čaj založený na “božských” květinách může být použit k léčbě kyselého refluxu, průjmu a žaludečních vředů jako diuretika, astringentní a sedativní. Tento zdravý nápoj zabraňuje předčasné ejakulaci, zmírňuje záchvaty a zmírňuje bolesti spojené s hemoroidy.

Krásné polovině lidstva lotosové květiny taktéž pomáhají: snižují intenzitu krvácení během menstruace a v poporodním období.

Květy lotosu jsou bohaté na některé živiny, včetně kyseliny linolenové, kvercetin, luteolin, galuteolin, non-loombin, isoquercetin, kaempferol, fosfor, železo, vitamíny B a vitamín C.

Zvláštní pozornost je věnována jedinečné sadě antioxidantů: lotusin, nepherin, nuciferin a demethyl-koklaurin. Vědci si kladou velké naděje na tyto aktivní přírodní sloučeniny v souvislosti s jejich protirakovinným potenciálem.

Čaj vařený z lotosových lístků je v Thajsku nesmírně populární. Zde se používá k posílení srdce a snížení hladiny cukru v krvi.

Pro tvorbu melaninu

Ve studii publikované v červenci 2009 v problematice Experimentální a molekulární medicíny se diskutovalo o účinku esenciálního oleje získaného z květů a lotosových lisů na produkci melaninu.

Olej obsahuje methylester kyseliny palmitové, který podporuje tvorbu melaninu v procesu melanogeneze. Jeden z vedlejších účinků použití extraktu z lotosového oleje je proto prevence šedivých vlasů.


0 komentářů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *